FAQs

Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για να καθορίσουμε τον Τύπο ακουστικών που χρειάζεσαι πρέπει να εξετάσουμε:

Α) Την απώλεια ακοής που έχεις,
Β) Το μέγεθος του ακουστικού σου πόρου,
Γ) Την ποσότητα κεριού που δημιουργεί το αυτί σου,
Δ) Εάν ταλαιπωρείσαι συχνά από μολύνσεις,
Ε) Την ικανότητά σου να χειριστείς τα ακουστικά (εάν δηλαδή υπάρχει κάποια δυσκαμψία στα χέρια).

Αναφορικά με την κατάλληλη κατηγορία για εσένα, αυτό καθορίζεται κυρίως από τις ανάγκες σου, με βασικότερο κριτήριο την κοινωνική σου δραστηριότητα. π.χ διαφορετικές οι ανάγκες ανθρώπου που βρίσκεται καθημερινά με αρκετό κόσμο ή ακόμη σε χώρους που υπάρχει θόρυβος και άλλες οι ανάγκες κάποιου με πιο ¨ήσυχη¨ ζωή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσο καλύτερη είναι η κατηγορία τόσο πιο ποιοτικός / φυσικός ο ήχος των ακουστικών.

Η απώλεια ακοής μετριέται μέσω εξειδικευμένου μηχανήματος του ακουογράφου και απλής εξέτασης που γίνεται από κάποιον επαγγελματία. Θα σας εφαρμόσει ειδικά ακουστικά μέσω των οποίων θα ακούσετε κάποιους ήχους και όποτε ακούτε τον ήχο θα πατάτε το κουμπί, ή θα σηκώνετε το χέρι σας.

Υπάρχουν 3 τύποι βαρηκοΐας. Νευροαισθητήρια απώλεια ακοής που συνεπάγει βλάβη στο εσωτερικό μέρος του αυτιού, Αγωγιμότητας όπου η βλάβη εντοπίζεται στο μέσω ή και στο έξω μέρος του αυτιού και Μικτού τύπου απώλεια ακοής όπου δεδομένα προκύπτει βλάβη στο εσωτερικό αλλά και στο μέσω ή και έξω μέρος του αυτιού.

Εάν και εφόσον προκύπτει δυσλειτουργία στο εσωτερικό μέρος του αυτιού, το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να θεραπευτεί, τότε χρειάζεσαι ακουστικά βαρηκοΐας.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες κάνουν λόγο για προσδόκιμο ζωής των ακουστικών τουλάχιστον 5 χρόνια. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι στα 5 χρόνια θα χαλάσουν. Εάν κάποιος προσέχει / καθαρίζει σωστά τα ακουστικά του τότε οι συσκευές θα λειτουργούν για πάρα πολλά έτη.

Εάν έχεις απώλεια ακοής και στα 2 αυτιά τότε χρειάζεσαι 2 ακουστικά ώστε να μπορείς να έχεις όσο πιο φυσιολογική ακοή γίνεται. Με ένα ακουστικό θα προκύπτουν προβλήματα ευκρίνειας, δηλαδή δεν θα ξεκαθαρίζεις με άνεση κυρίως την ομιλία ενώ επίσης δεν θα είσαι σε θέση να αντιληφθείς από που προέρχεται ο ήχος.

Ο τομέας των ακουστικών βαρηκοΐας είναι άγνωστος στον περισσότερο κόσμο καθώς πρόκειται για κάτι συγκεκριμένο και εξιδεικευμένο και συνεπώς ο απλός πολίτης δεν γνωρίζει ποιες εταιρείες θεωρούνται κορυφαίες όπως για παράδειγμα συμβαίνει στα κινητά τηλέφωνα όπου εάν ρωτήσουμε δέκα περαστικούς ποιο είναι το καλύτερο, θα πάρουμε παρόμοιες απαντήσεις π.χ Iphone, και Samsung. Και είναι εδώ που ο κάθε ένας που χρειάζεται ακουστικά βαρηκοΐας καλό είναι να ενημερωθεί ως προς τις κορυφαίες εταιρείες με μία έρευνα αγοράς. Αυτό που θα διαπιστώσει είναι πως η Phonak Ελβετίας και η Oticon Δανίας ξεχωρίζουν. Και το συμπέρασμα προκύπτει από διάφορους παράγοντες.

Α) Είναι οι εταιρείες με τις περισσότερες πωλήσεις.
Β) Προσφέρουν τον ποιοτικότερο / πιο φυσικό, ήχο και αυτό γίνεται ξεκάθαρο από διάφορες έρευνες που διαδραματίστηκαν τόσο από χρήστες ακουστικών και ειδικών στα ακουστικά βαρηκοΐας (γιατρών και ακουοπροσθετιστών) αλλά και από ανεξάρτητες εταιρείες οι οποίες συγκρίνουν τις κορυφαίες μάρκες ακουστικών βαρηκοΐας (https://www.hearingtracker.com).
Γ) Είναι οι δύο πρωτοπόροι σε πάρα πολλές καινοτομίες.
Δ) Δραστηριοποιούνται ανά το παγκόσμιο.
Ε) Δεν σταματούν ποτέ να εξελίσσουν τα προϊόντα τους κ.α.

Συνεπώς είναι λογικό το κάθε Ακουολογικό Κέντρο να λέει πως οι εταιρείες που εκπροσωπεί είναι οι καλύτερες, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος της κορυφαίας εταιρείας να πηγαίνει σε μία – δύο εταιρείες. Καλές μάρκες υπάρχουν αρκετές, κορυφαίες όμως είναι η Phonak και η Oticon.

Υπάρχουν 2 Τύποι ακουστικών. Ενδοωτιαία που είναι ακουστικά που μπαίνουν μέσα στο αυτί και οπισθοωτιαία τα οποία στηρίζονται πίσω από το αυτί. Αναφορικά με τις κατηγορίες ακουστικών, εδώ έχουμε 5 επίπεδα. Basic, Essential, Standard, Advance και Premium.

Το βουητό ή εμβοές είναι θόρυβος / ήχος μέσα στο κεφάλι ή στα αυτιά ενός ατόμου χωρίς να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή που να τον παράγει. Συνήθως μόνο ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον θόρυβο. Δυστυχώς θεραπεία για το βουητό δεν υπάρχει, ωστόσο ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από βουητά έχουν και κάποιου βαθμού απώλεια ακοής (90% των περιπτώσεων). Mε εξειδικευμένα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να αντιμετωπιστεί και το βουητό.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα ατόμων με απώλεια ακοής είναι η δυσκολία του να ξεκαθαρίσουν την ομιλία κυρίως σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Συχνά θα ζητήσουν να επαναληφθεί η ίδια φράση. Επίσης, προκύπτει δυσκολία αντίληψης ως προς την κατεύθυνση του ήχου, δηλαδή από που προέρχεται. Μία πιο απλή προσέγγιση είναι η αντίληψη ελαφριών ήχων (π.χ τον ήχο ενός ρολογιού) ή ακόμη και η ένταση που ο ίδιος θέλει να έχει την τηλεόραση. Στις πλείστες περιπτώσεις το στενό περιβάλλον του ασθενούς καταλαβαίνει νωρίτερα ότι ο συγκεκριμένος δεν ακούει φυσιολογικά.

Η σχέση είναι άμεση καθώς πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει σύνδεση της βαρηκοΐας με την άνοια (βεβαίως άνοια μπορεί να προκύψει και για άλλους λόγους). Με βάση τις έρευνες άτομα που έχουν απώλεια ακοής και δεν την αντιμετωπίζουν με τη χρήση ακουστικών, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να πάθουν άνοια, αναλόγως με το μέγεθος της βαρηκοΐας. Από τη στιγμή που κάποιος με απώλεια ακοής, αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τότε το μέρος του εγκεφάλου που ασχολείται με την ακοή δεν θα αδρανήσει και συνεπώς οι πιθανότητες να προκληθεί άνοια, λόγω της βαρηκοΐας, μειώνονται δραστικά.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι βοηθήματα ακοής. Είναι εξειδικευμένες ηλεκτρονικές συσκευές που ενισχύουν την κάθε συχνότητα όσο χρειάζεται ο ασθενής με στόχο να προσφέρουν μία ακοή όσο πιο κοντά στην φυσιολογική. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από την καταλληλόλητα του ακουστικού στην κάθε περίπτωση.

Το κόστος συνδέεται με το επίπεδο κατηγορίας αλλά και των χαρακτηριστικών του ακουστικού και συνεπώς οι τιμές ποικίλουν. Ένα ακουστικό μπορεί να στοιχίζει από 800 ευρώ μέχρι και 3500 ευρώ.

 Γιατί είναι ενισχυμένα με περισσότερα προγράμματα συνεπώς πιο πολύπλοκες συσκευές, άρα χρειάστηκαν περισσότερες έρευνες / χρόνος για να φτάσουν σε εκείνο το επίπεδο. Όσο πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένο είναι ένα ακουστικό, τόσο και πιο ακριβό θα είναι, όπως επίσης τόσο πιο εξειδικευμένος πρέπει να είναι ο ειδικός που θα το εφαρμόσει.

Είτε μέσα στο αυτί είτε πίσω από το αυτί η ποιότητα ήχου που προσφέρουν – η τεχνολογία που έχουν – είναι η ίδια. Συνεπώς έγκειται στην προσωπική άποψη του κάθε ενός. Τα ακουστικά μέσα στο αυτί έχουν κάποια προτερήματα, τα ακουστικά πίσω από το αυτί έχουν κάποια άλλα προτερήματα. Σε κάθε περίπτωση ισχύει κάτι διαφορετικό. Πάντα λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό απώλειας ακοής και τις ανάγκες του ασθενούς.

Λαμβάνοντας υπόψην ότι έχουμε σωστό ακουογράφημα, σωστή επιλογή τύπου ακουστικού όπως επίσης και σωστή επιλογή μεγάφωνου, σωστές ρυθμίσεις και φυσικά σωστή εφαρμογή, τότε τα ακουστικά καλής ποιότητας και τεχνολογίας δεν σφυρίζουν. Συνεπώς εάν προκύπτει σφύριγμα κάτι από τα πιο πάνω δεν έγινε σωστά, είτε από τον ειδικό είτε από τον χρήστη.

Χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα. Περίπου 1 φορά τον μήνα αλλαγή του φίλτρου (RIC or CIC type) αλλά και σχεδόν κάθε μήνα αλλαγή του Dome  (RIC). Στα BTE, πέραν της καθαριότητας χρειάζεται περίπου κάθε 6 μήνες αντικατάσταση του σωληνάριου που ενώνει το καλούπι με το ακουστικό. Επίσης, καλό είναι 1 φορά τον χρόνο να γίνεται service των ακουστικών για εσωτερικό καθαρισμό από το εξουσιοδοτημένο εργαστήριο.

Αυτό είναι καθαρά προτίμηση του ασθενούς. Η ποιότητα του ήχου δεν επηρεάζεται. Πάντως τα επαναφορτιζόμενα τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής καθώς στα 6-7 χρόνια θα χρειαστεί να αντικατασταθεί η επαναφορτιζόμενη μπαταρία αφού θα μειωθεί η απόδοσή της.

Στην Κύπρο το κάθε ακουολογικό κέντρο αντιπροσωπεύει συγκεκριμένες εταιρείες ακουστικών. Οπόταν καλό θα ήταν να γνωρίζεις ποιες εταιρείες θεωρούνται κορυφαίες (Phonak, Oticon) ώστε να αποταθείς στο κατάλληλο ακουολογικό κέντρο. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει εξειδικευμένο και εξουσιοδοτημένο προσωπικό αλλά και εγκεκριμένο εργαστήριο. Επιπλέον καλό είναι η κλινική να βρίσκεται κοντά από εσένα, καθώς θα χρειαστούν ορισμένες επισκέψεις.  

 Για αρκετούς λόγους:

Α) Είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος των δύο κορυφαίων εταιρειών Phonak και Oticon.
Β) Διαθέτει το δικό του, πλήρως εξελιγμένο αλλά και εγκεκριμένο με τις απαραίτητες προδιαγραφές, εργαστήριο εντός Κύπρου.
Γ) Οι ακουοπροσθετιστές (Hearing Care Professionals) τυγχάνουν κορυφαίας εκπαίδευσης, εντός αλλά και εκτός Κύπρου, αρκετές φορές ανά έτος.
Δ) Είναι το μοναδικό κέντρο με πιστοποιημένο παιδιατρικό τμήμα από το εξωτερικό.
Ε) Είναι το πρώτο ακουολογικό κέντρο στην Κύπρο, συνεπώς η εμπειρία που διαθέτει το προσωπικό δεν μπορεί να συγκριθεί.
Ζ) Διαθέτει κλινικές ανά το παγκύπριο κ.α

Αρχικά θα χρειαστούν κάποιες ερωτήσεις ως προς το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς αναφορικά βεβαίως με τα αυτιά / ακοή. Ακολούθως, θα ελέγξουμε τα αυτιά για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο όπως κερί ή πιθανή μόλυνση. Εάν τα αυτιά είναι καθαρά τότε προχωρούμε στην ακουολογική εξέταση με τον ασθενή να εισέρχεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Εκεί θα του τοποθετήσουμε ειδικά ακουστικά (όχι βαρηκοΐας) και μέσω του ακουογράφου θα ακούσει κάποιους ήχους σε διάφορες εντάσεις και συχνότητες. Παράλληλα θα κρατά ένα πομπό ώστε όποτε ακούει τον ήχο, έστω και λίγο, να πατά το κουμπί. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου από 10 λεπτά. Τα αποτελέσματα τα οποία θα μας καταδείξουν το ελάχιστο σημείο έντασης που ακούει ο εξεταζόμενος στην κάθε συχνότητα, θα εξηγηθούν στον ασθενή. Ακολούθως θα δοθούν οι καταλληλότερες επιλογές ακουστικών αντιμετώπισης πιθανής βαρηκοΐας.

Βέβαια. Μάλιστα το προτείνουμε.

Η δουλειά μας είναι να εντοπίσουμε τυχόν απώλεια ακοής, να εξηγήσουμε το πρόβλημα και να προτείνουμε κατάλληλες λύσεις για αντιμετώπιση. Εάν ο ασθενής δεν νοιώθει έτοιμος να βάλει ακουστικά, δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Εδώ ήμαστε και όποτε αισθάνεται έτοιμος μπορεί να μας ξανά επισκεφτεί για μία δοκιμή.

Έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει άνοια (βλ. ερώτηση 10). Επίσης, από τη στιγμή που η ακοή προέρχεται από τον εγκέφαλο (το αυτί απλά στέλνει το σήμα στον εγκέφαλο), γίνεται αντιληπτό πως όταν κάποιος είναι βαρήκοος, μέρος του εγκεφάλου του, αδρανεί και έρευνες έχουν αποδείξει πως προκύπτει σταδιακή μείωση νοητικής ικανότητας όπως επίσης και κατάθλιψη.

Η απώλεια ακοής προκαλεί κυρίως κοινωνικά θέματα αφού κάποιος που δεν ακούει φυσιολογικά σταδιακά αρχίζει να απομονώνεται, διότι κάποιες δραστηριότητες δεν θα είναι το ίδιο ευχάριστες (θέατρο, σινεμά, συνάντηση με φίλους κ.α) επειδή δεν μπορεί να ακούσει σωστά. Εάν μάλιστα η απώλεια ακοής είναι πέραν της ελαφριάς μορφής, τότε άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος θα αρχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά ακόμη και με τα πιο απλά πράγματα, π.χ ένταση τηλεόρασης, μια απλή συζήτηση να μην γίνεται πλήρως κατανοητή, ενδεχομένως η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου να μην είναι δυνατή, κ.α.

Καμία ηλικιακή διάκριση δεν υπάρχει. Απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει ακόμη και σε παιδιά. Ο λόγος πάντως που υπάρχει αυτή αντίληψη ηλικιακής διάκρισης, είναι επειδή ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να ακούει το ίδιο καλά για 60-70-80 χρόνια ζωής. Στους περισσότερους από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα ενδέχεται να προκύψει μία πτώση ακοής. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι από τα 65 χρόνια και άνω, ένας στους τρεις ταλαιπωρείται από απώλεια ακοής. Συνεπώς είναι πιο σύνηθες φαινόμενο από μία ηλικία και έπειτα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως άτομα μικρότερης ηλικίας δεν χρειάζονται ακουστικά βαρηκοΐας.

Ακουολογικά κέντρα Ευθυμιάδης υπάρχουν σε όλη την Κύπρο. Τηλεφωνήστε στο 77777337 και αναλόγως του πού βρίσκεστε θα διευθετηθεί ραντεβού στην κλινική που σας βολεύει. Μπορείτε επίσης μέσω διαδικτύου να ενημερωθείτε ως προς το πού βρισκόμαστε.

Η εξέταση και το ακουογράφημα είναι δωρεάν.

Βεβαίως καθώς η όλη διαδικασία απαιτεί περίπου 45 λεπτά συνεπώς είναι απαραίτητη η διευθέτηση ραντεβού.

Δικαιούχοι κρατικής χορηγίας είναι όλοι οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών (ύψους 350 ευρώ ανά άτομο κάθε πέντε χρόνια), των οποίων η σύνταξη δεν υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό. Επίσης, οι εκ γενετής βαρήκοοι κάτω των 18 ετών δικαιούνται 2000 ευρώ και οι άνω των 18 ετών, 1500 ευρώ για δύο ακουστικά, κάθε πέντε χρόνια.

Οι εταιρείες που εκπροσωπούμε (Phonak και Oticon) δεν σταματούν να εκσυγχρονίζουν τα προϊόντα τους και έτσι συνεχώς προκύπτουν νέες τεχνολογίες τις οποίες βεβαίως διαθέτουμε.

H πιο ουσιαστική βελτίωση που προκύπτει στις νέες τεχνολογίες έχει να κάνει με την ποιότητα του ήχου στα δύσκολα ακουστικά περιβάλλοντα. Αυτό το κομμάτι πάντα θα εξελίσσεται με στόχο την όσο πιο φυσιολογική ακοή γίνετε.

Η τιμή, όπως στα πλείστα προϊόντα τεχνολογίας, καθορίζεται από την ποιότητα. Στα ακουστικά προκύπτουν 5 διαφορετικές ποιότητες/κατηγορίες. Basic, Essential, Standard, Advance και Premium. Η κάθε κατηγορία έχει το σκοπό ύπαρξής της, με στόχο την κάλυψη, κυρίως, των κοινωνικών αναγκών του εκάστοτε ανθρώπου. Ένα ακουστικό Basic προσφέρει μία καλή ακοή. Δεν είναι όμως τόσο ενισχυμένο με προγράμματα ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες. Όταν για παράδειγμα υπάρχει θόρυβος στο χώρο ή ακόμη όταν προκύπτουν δύο – τρεις ή και περισσότερες ομιλίες, τότε δεν θα παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να καταλάβει με ακρίβεια και βεβαιότητα το τί ακριβώς ακούει. Συνεπώς όσο πιο καλής κατηγορίας είναι τα ακουστικά τόσο πιο καθαρό / ποιοτικό ήχο προσφέρουν, τόσο σε ένα ήσυχο περιβάλλον όσο και σε πιο δύσκολες συνθήκες, καθώς ενισχύονται με περισσότερα προγράμματα. Εξού και η διαφορά στο κόστος.

Η εμφάνιση είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει πως αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που κάποιος βαρήκοος δεν βάζει ακουστικά. Πλέον οι συσκευές είναι ιδιαίτερα διακριτικές, με κάποιες να είναι εντελώς αθέατες, ωστόσο υπάρχουν ακουστικά που θα φαίνονται, κάποια λιγότερο κάποια λίγο παραπάνω.

Τα Ακουολογικά Κέντρα Ευθυμιάδης, λειτουργούν
Δευτέρα – Παρασκευή από τις 8:30 μέχρι τη 13:00 το μεσημέρι και ανοίγουν ξανά, από τις 14:30 έως τις 18:00 το απόγευμα.

Μοναδική εξαίρεση η Τετάρτη, όπου τα κέντρα κλείνουν στη 13:00.

Το αυτί έχει μία πολύπλοκη λειτουργία. Αρχικά, το πτερύγιο του αυτιού συλλέγει και ενισχύει τον ήχο και τον στέλνει στον ακουστικό πόρο. Εκεί τα ηχητικά κύματα έρχονται σε επαφή με το τύμπανο το οποίο πάλλεται και θέτει σε κίνηση τα τρία μικρά οστάρια (σφύρα, άκμονας, αναβολέας), τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρουν την μηχανική πλέον ενέργεια, στο εσωτερικό του αυτιού, μέσω της ωοειδούς θυρίδας. Το εσωτερικό μέρος του αυτιού, καλύπτεται από υγρό, τη λεγόμενη λέμφο, το οποίο αρχίζει και κινείται, ενεργοποιώντας έτσι τα τριχοειδή κύτταρα. Τα εν λόγω κύτταρα μετατρέπουν την πλέον χημική ενέργεια σε ηλεκτρική, η οποία μεταφέρεται στον εγκέφαλο μέσω του ακουστικού νεύρου και έτσι αντιλαμβανόμαστε το τί ακούμε.

Προς το τέλος του 2022, η εταιρεία Phonak κατασκεύασε το πρώτο αδιάβροχο ακουστικό βαρηκοΐας, το οποίο βεβαίως είναι διαθέσιμο και στην Κύπρο, μέσω των Ακουολογικών Κέντρων Ευθυμιάδης. Εννοείτε ότι όλα τα ακουστικά πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το νερό. Ωστόσο αυτή η νέα καινοτομία κάνει τις συσκευές ιδιαίτερα ανθεκτικές στον ιδρώτα αποφεύγοντας έτσι την εισχώρηση του εντός του μηχανισμού όπου συνεπάγεται η καταστροφή του ακουστικού. Η συγκεκριμένη καινοτομία ενδείκνυται σε άτομα που ασχολούνται με υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ποδηλασία ή ορειβασία αλλά και σε άτομα που ζουν σε περιοχές του πλανήτη με αυξημένη υγρασία και ψηλές θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα η Κύπρος. 

Εκτιμώ ότι όλος ο κόσμος θέλει το καλύτερο προϊόν ειδικά όταν πρόκειται για θέματα υγείας. Άρα αυτό που είναι ωφέλιμο να γνωρίζει κάποιος για τα ακουστικά έχει να κάνει με τις κατασκευαστικές εταιρείες, ώστε να αποταθεί στις κορυφαίες. Βεβαίως ο καλύτερος σύμβουλος για αυτή την ερώτηση, είναι ο ειδικός στα ακουστικά βαρηκοΐας ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου και μπορεί να σου εξηγήσει αλλά και να προτείνει όλες τις διαθέσιμες επιλογές με βάση την απώλεια αλλά και τις ανάγκες σου. Όπως όλοι ξέρουμε άλλες οι ανάγκες ενός ηλικιωμένου και διαφορετικές κάποιου νεαρού.

Αρχικά βεβαίως να γνωρίζει ποιες εταιρείες ακουστικών, εκπροσωπεί το κάθε Ακουολογικό Κέντρο ώστε να προχωρήσει με την καλύτερη δυνατή επιλογή. Καλό είναι επίσης, η κλινική που θα επιλέξει να βρίσκεται κοντά στον χώρο δράσης του καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να την επισκεφτεί. Ως προς την εξυπηρέτηση που παρέχει το κάθε Ακουολογικό Κέντρο, σημαντικό κριτήριο είναι τα χρόνια δράσης / εμπειρία, αλλά βεβαίως και η μόρφωση / εξειδίκευση του προσωπικού.

Όταν βάλει κάποιος καινούργια ακουστικά χρειάζονται τρία με τέσσερα ραντεβού μέχρι να καταλήξουμε στις τελικές ρυθμίσεις όπου θα προσφέρουν τη μέγιστη απόδοση ακοής με βάση την επιλογή ακουστικών που έγινε. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, ο ακουοπροσθετιστής, θα επιβεβαιώσει ότι ο χρήστης γνωρίζει πως να καθαρίζει αλλά και πως να χρησιμοποιεί σωστά τις συσκευές. Μία φορά τον χρόνο χρειάζεται επανεξέταση της ακοής και βεβαίως νέες ρυθμίσεις εάν προκύψουν αλλαγές στην βαρηκοΐα. Ανάγκη είναι επίσης, τα ακουστικά να τυγχάνουν γενικού service μία φορά τον χρόνο όπου θα ελεγχθεί και θα καθαριστεί ο εσωτερικός μηχανισμός. Επίσης είναι σημαντικό το Ακουολογικό Κέντρο να διαθέτει τοπικό εργαστήριο ώστε να μπορεί να επιδιορθώσει οποιαδήποτε βλάβη προκύψει όσο πιο άμεσα γίνεται για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία αποστολής των ακουστικών στο εξωτερικό.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι όπου κάποιος ίσως να μην είναι απόλυτα ευχαριστημένος με την ακοή του. Συνήθως τέτοιες περιπτώσεις παρουσιάζονται όταν δεν γίνει σωστή επιλογή κατηγορίας ακουστικών ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του. Για κάτι τέτοιο μπορεί να ευθύνεται ο ασθενής αλλά και ο ειδικός. Εάν για παράδειγμα κάποιος ενώ είναι κοινωνικά δραστήριος, επιλέξει ακουστικά βασικού τύπου, τα οποία δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ώστε να προσφέρουν ποιοτική ακοή σε δύσκολα περιβάλλοντα όπως ένα εστιατόριο, τότε ενδεχομένως να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Από την άλλη πολλές φορές ο ειδικός ακουολόγος ή ακουοπροσθετιστής, ίσως να μην έχει κάνει σωστή αξιολόγηση ακοής, ή σωστή επιλογή ακουστικών, ή σωστές ρυθμίσεις ή ακόμη σωστή επεξήγηση των δεδομένων και των προσδοκιών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να επιλέξει το κατάλληλο Ακουολογικό κέντρο, το οποίο έχει τις δυνατότητες να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάτι που εμείς στον Ευθυμιάδη μπορούμε να το εγγυηθούμε.

Η ακοή μας δεν μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο. Δυστυχώς η απώλεια ακοής είναι μία μόνιμη βλάβη. Τα ακουστικά βαρηκοΐας, ενισχύουν την ακοή, στοχευμένα και συγκεκριμένα ώστε ο χρήστης ακουστικών να απολαμβάνει μία φυσιολογική ακοή. Άρα δεν επαναφέρουν την ακοή σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά προσφέρουν μία φυσιολογική ακοή. Αυτό όμως που μελέτες έχουν δείξει ότι πετυχαίνουν τα ακουστικά, είναι ότι επιβραδύνουν την περαιτέρω πιθανή πτώση της ακοής. Και αυτό διότι τα βοηθήματα ακοής δεν αφήνουν το ακουστικό νεύρο να αδρανήσει διατηρώντας το ενεργό.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και συνεπώς δεν ισχύουν τα ίδια δεδομένα για όλους. Κάποιος για παράδειγμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος στους δυνατούς ήχους και να ενοχλείται. Κάποιος άλλος μπορεί να είναι πιο εξοικειωμένος σε αυτές τις συνθήκες. Με τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας η ένταση στην κάθε συχνότητα θα αυξάνεται μέχρι το επιτρεπόμενο όριο, το οποίο φυσικά μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με την απώλεια ακοής και τις προτιμήσεις του ασθενούς.

Το ιδανικό είναι όλοι μας να εξετάζουμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο την ακοή μας. Κάτι που εμείς προσφέρουμε χωρίς καμία χρέωση.

Όταν υπάρχει βλάβη σε οποιοδήποτε από τα τρία μέρη του αυτιού (έξω – μέσω – έσω) τότε μπορεί να προκληθεί απώλεια ακοής. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι θεραπεύσιμη συνήθως όταν το πρόβλημα είναι στο έξω ή και μέσο μέρος του αυτιού, όπως ωτίτιδα είτε στο μέσω είτε στο έξω αυτί, ωτοσκλήρηνση, δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας κ.α

Όταν όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στο εσωτερικό μέρος του αυτιού, (κοχλία – ακουστικό νεύρο) τότε η βλάβη είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη. Τέτοιες αιτίες μπορεί να είναι η έκθεση σε δυνατό θόρυβο, η συνεχής έκθεση σε έντονο θόρυβο όπως εργοστάσια, νυκτερινά κέντρα, χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων, κληρονομικότητα αλλά βεβαίως και η προχωρημένη ηλικία κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αντιμετώπιση του προβλήματος με ακουστικά βαρηκοΐας.

Η χρήση ωτοασπίδων είναι ένα μέτρο πρόληψης, όπου μπορεί κάποιος να τις βάζει όταν θα γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα εκτεθεί σε δυνατό θόρυβο (π.χ κάποιος κυνηγός). Η καλύτερη πρόληψη ωστόσο, είναι να αποφεύγουμε δραστηριότητες με έντονο θόρυβο. Πολλά παιδιά τη σήμερον ημέρα, περνούν αρκετές ώρες στους υπολογιστές τους φορώντας Gaming Headset, ή ακούγοντας μουσική μέσω ακουστικών, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά εάν δεν τα χρησιμοποιούν με ασφαλή τρόπο.

Αρχικά υπάρχουν αρκετές παθήσεις όπως μηνιγγίτιδα, ίκτερος, διαβήτης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, παρωτίτιδα – γνωστή και ως μαγουλάδες – ακόμη και η ανεμοβλογιά, που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και ανεπανόρθωτη βλάβη στην ακοή. Και αυτό διότι οι πιο πάνω ασθένειες είναι ικανές να κάνουν ζημιά στο εσωτερικό μέρος του αυτιού κάτι που όπως γνωρίζουμε δεν μπορεί να θεραπευτεί. Υπάρχουν επίσης λοιμώξεις όπως για παράδειγμα η ιλαρά που ενδέχεται να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του εσωτερικού μέρους του αυτιού. Επιπλέον, διάφορα φάρμακα τα οποία χορηγούνται για αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος υγείας είναι ικανά να δημιουργήσουν βλάβη στον κοχλία ή στο ακουστικό νεύρο. Ιδίως τα φάρμακα που περιέχουν ωτοτοξικές ουσίες και αυτά είναι πάρα πολλά τα οποία χορηγούνται σε πάρα πολλή κόσμο, για παράδειγμα η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, κάποια αντιβιοτικά, ενώ βεβαίως και πιο ισχυρές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία έχουν δυστυχώς την ικανότητα να βλάψουν τη δομή του αυτιού προκαλώντας, απώλεια ακοής. Γενικότερα είναι αρκετά θέματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του αυτιού μας και γι’ αυτό συστήνουμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο να επισκέπτεστε τα Ακουολογικά Κέντρα Ευθυμιάδης για έναν έλεγχο της ακοής σας.

We’d Love To Hear From You! Επικοινωνήστε μαζί μας

Scroll to Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.