77.77.73.37

Το αυτί:

Το αυτί  (δείτε το παρακάτω διάγραμμα) αποτελείται από 3 τμήματα: 1)το έξω αυτί, 2)το μέσο αυτί και 3) το έσω αυτί.

Το έξω αυτί περιλαμβάνει το πτερύγιο και τον ακουστικό πόρο. Ο ακουστικός πόρος έχει διαστάσεις κατά μέσο όρο 3 εκατοστά μήκος και διάμετρο 0,7 εκατοστά. Στο άκρο (προς τα μέσα) του ακουστικού πόρου υπάρχει η τυμπανική μεμβράνη ή τύμπανο η οποία χωρίζει το έξω από το μέσο αυτί.

Το μέσο αυτί είναι ένας χώρος που περιέχει αέρα καθώς και 3 πολύ μικρά αλλά σημαντικά οστάρια. Τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα. Η σφύρα είναι κολλημένη στο τύμπανο από τη μέσα πλευρά και ο αναβολέας στο ελλειψοειδές παράθυρο του έσω αυτιού. Το ελλειψοειδές παράθυρο είναι μια μικρή μεμβράνη επάνω στο οστό του κοχλία, περίπου σαν την τυμπανική μεμβράνη αλλά πολύ πιο μικρή.
Η σφύρα και ο αναβολέας συνδέονται με τον άκμονα. Τα 3 αυτά οστάρια σχηματίζουν μια μηχανική σύνδεση με σκοπό να μεταφέρουν τις κινήσεις του τυμπανικού υμένα στο υγρό του κοχλία που βρίσκεται στο έσω αυτί.

Το έσω αυτί περιέχει τον κοχλία, το υγρό (το οποίο ονομάζεται λεμφικό υγρό) και την ακουστική μεμβράνη (η οποία καταλήγει στο ακουστικό νεύρο) που στέλνει τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο.

 

   

Η απώλεια της ακοής

Η απώλεια της ακοής μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις βασικές κατηγορίες που ονομάζονται α) Βαρηκοΐα Αγωγής, β) Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα ή και τα δύο δηλαδή γ) μικτή απώλεια ακοής.

α) Βαρηκοΐα Αγωγής: Προκαλείται από οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τη μετάδοση του ήχου από το έξω αυτί στο έσω αυτί;

Πιθανές αιτίες αυτής της βαρηκοΐας είναι:

  • Λοιμώξεις του μέσου αυτιού
  • Συλλογή υγρού στο μέσο αυτί
  • Απόφραξη του έξω αυτιού από κερί ή άλλο ξένο σώμα
  • Βλάβη στο τύμπανο από λοίμωξη ή τραυματισμό
  • Ωτοσκλήρυνση κλπ

Η Βαρηκοΐα Αγωγής δεν είναι σοβαρή και μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά ή χειρουργικά.

β) Η Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα: Οφείλεται σε βλάβη του κοχλία και του νεύρου.

Πιθανές αιτίες είναι:

  • Κληρονομικότητα
  • Πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα λόγω ηλικίας)
  • Ιογενείς λοιμώξεις του έσω αυτιού (προκαλούνται από ιούς, όπως – ιλαράς, παρωτίτιδα, μηνιγγίτιδα, κ.α.)
  • Ακουστική βλάβη (τραύμα των τριχωτών κυττάρων από δυνατό θόρυβο)
  • “Menieres disease”
  • Ωτοτοξικά φάρμακα
  • Ακουστικό νευρίνωμα, κλπ.

Η Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, είναι συνήθως μόνιμη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά ή χειρουργικά.

Κώφωση στα παιδιά

Σύμφωνα με τα μη-επίσημα στατιστικά στοιχεία των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. περίπου 1,5% – 2,5% παρουσιάζουν από μέτρια έως σοβαρή νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των προβλημάτων που σχετίζονται με τις περιγεννητικές ή προγεννητικές επιπλοκές, κληρονομικά αίτια ή προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, εάν μια έγκυος γυναίκα διαγνωστεί με rubella, ιδιαίτερα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, το μωρό της βρίσκεται σε κίνδυνο να γεννηθεί με βαριά κώφωση.

Διάγνωση απώλειας ακοής

Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι πολύ αργή, σταδιακή ή πολύ απότομη. Εάν, οι φίλοι σας ή η οικογένειά σας πιστεύει ότι η ακοή σας επιδεινώνεται, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό ακουολόγο ή ωτορινολαρυγγολόγο. Για να ανακαλύψετε εάν έχετε απώλεια ακοής θα πρέπει να υποβληθείτε σε ακουολογική εξέταση. Ο ακουομετρητής / ακουογράφος παράγει ήχους με διαφορετικές εντάσεις και συχνότητες. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα σας ζητηθεί να ανταποκριθείτε μόλις ακούτε ένα ήχο. Το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο ανταποκριθήκατε στον ήχο μιας συγκεκριμένης συχνότητας είναι το κατώτατο όριό σας σε αυτή τη συχνότητα. Συνήθως οι συχνότητες που εξετάζονται είναι: 250Hz, 500Hz, 1KHz, 2kHz, 4KHz, 6KHz, και 8KHz. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον πίνακα του ακουογραφήματος που συμπληρώνει ο ακουολόγος. Η απώλεια ακοής μετριέται σε dBHL (ντεσιμπέλ).

Όταν μπορείτε να ακούσετε τον ήχο σε ένα ευρύ φάσμα των συχνοτήτων από 0dB μέχρι 20dB θεωρείται ότι έχετε φυσιολογική ακοή.
Εάν μπορείτε να ακούσετε τους ήχους από 21-40dB έχετε ήπια απώλεια ακοής.
Αν απαντήσετε μεταξύ 41-70dB, τότε θεωρείται ότι έχετε μέτρια απώλεια ακοής.
Αν ακούσετε μεταξύ των 71-95dB, τότε έχετε σοβαρή απώλεια ακοής. Αν απαντήσετε πάνω από 95dB, τότε έχετε βαριά απώλεια ακοής.
    
Αντιμετώπιση της απώλειας ακοής

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Εάν η απώλεια ακοής είναι αγώγιμη, τότε ίσως μπορεί να θεραπευτεί ιατρικά ή χειρουργικά. Αντίθετα, εάν η απώλεια έχει ταξινομηθεί ως νευροαισθητήρια τότε, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία θεραπεία, ιατρική ή χειρουργική. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ακουστικών βαρηκοΐας που διατίθενται σήμερα. Ο ακουολόγος θα σας συμβουλεύσει ως προς τον τύπο (ψηφιακού, αδιάβροχου, ΒΤΕ, ΙΤΕ, ITC, CIC, IIC, κ.τ.λ.) ακουστικού που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Όταν η απώλεια είναι πολύ βαριά και τα ακουστικά δεν παρέχουν επαρκή ενίσχυση, τότε το κοχλιακό εμφύτευμα είναι η λύση.