77.77.73.37

Ακουστικά Βαρηκοΐας

Διάφοροι τύποι Ακουστικών Βοηθημάτων:
Στα Ακουολογικά Κέντρα Ευθυμιάδης προσφέρουμε όλες τις σειρές και κατηγορίες των ακουστικών Oticon (Δανίας) και Phonak (Ελβετίας).

Τα Ακουστικά βαρηκοΐας έχουν διάφορες μορφές (τύπους). Κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και τους δικούς της περιορισμούς. Η επιλογή του σωστού ακουστικού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:
1. Ο βαθμός απώλειας ακοής.
2. Το μέγεθος και το σχήμα του αυτιού.
3. Προσωπικές προτιμήσεις και ανάγκες.
4. Πόσο καλά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλά και τα χέρια του (επιδεξιότητα).

Μερικές διαφορετικές μορφές ακουστικών βαρηκοΐας περιγράφονται παρακάτω.

bte1

Τα ακουστικά βαρηκοΐας πίσω από το αυτί είναι τώρα πολύ μικρότερα, και εργονομικά από ότι στο παρελθόν. Συνήθως χρειάζεται ένα ομοίωμα με το ακριβές σχήμα των αυτιών. Αυτό το ομοίωμα χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση του ήχου από το ακουστικό στο αυτί και κρατά το ακουστικό στη θέση του. Τα ακουστικά BTE τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά, να χρειάζονται λιγότερες επισκευές και έχουν περισσότερο χρόνο ζωής. Μπορούν να φορεθούν εύκολα, ακόμη και από ανθρώπους που φορούν γυαλιά.

ric1

Αυτός ο τύπος ακουστικών είναι κατάλληλος για άτομα με σχεδόν φυσιολογική ακοή στις χαμηλές συχνότητες ‘’μπάσο’’, και ήπια έως μετρίως σοβαρή απώλεια ακοής στις υψηλές συχνότητες (π.χ. κελάδημα πουλιών). Συνήθως αυτό το είδος απώλειας προκαλείται σε άτομα που εκτίθενται σε διαρκή θόρυβο στις υψηλές συχνότητες (π.χ. πρώην στρατιωτικοί, εργάτες εργοστασίων, πιλότοι). Τα RIC είναι πολύ άνετα, αισθητά ελκυστικά και μειώνούν το «boominess» ή το «occlusion» όπου μερικοί χρήστες ακουστικών μπορεί να ακούν τη δική τους φωνή πολύ δυνατά. Αυτά τα ακουστικά φοριούνται συνήθως χωρίς εκμαγείο & είναι πιο διακριτικά και άνετα.

ric3

Τα αθέατα ακουστικά βαρηκοΐας είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε μέγεθος! Είναι μικρότερο από το CIC (βλέπε πιο κάτω), επειδή βρίσκονται βαθιά μέσα στο κανάλι του αυτιού, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κάποιον να τα προσέξει. Αυτός ο τύπος μπορεί να επιλέγεται βάση του βαθμού απώλειας ακοής και το μέγεθος του ακουστικού πόρου, αφού δεν ταιριάζει σε όλα τα μεγέθη αυτιών.

iic1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iic7

 

 

 

iic6

cic1

cic2Τα CIC είναι επίσης σχεδιασμένα στο καλούπι του αυτιού του κάθε χρήστη ξεχωριστά. Ταιριάζουν βαθιά μέσα στο

κανάλι του αυτιού, και για αυτό είναι λιγότερο ορατά. Μπορούν επίσης να μειώσουν το πρόβλημα του θορύβου του αέρα. Λόγω του μικρού τους μεγέθους και της μικρής μπαταρίας, τα CIC χρειάζονται καλή επιδεξιότητα. Άτομα με μειωμένο συντονισμό χεριών (π.χ. λόγω αρθρίτιδας) μπορεί να έχουν κάποια δυσκολία στο χειρισμό τους.

itc1 itc2Τα ITC είναι ειδικά σχεδιασμένα, μικρά σε μέγεθος, μπαίνουν βαθιά μέσα στο κανάλι και είναι λιγότερο ορατά από τα ΙΤΕ. Ο μηχανισμός βρίσκεται εντός μιας ενιαίας κατασκευής και είναι φτιαγμένος ειδικά για το κάθε άτομο ξεχωριστά.
ite1

ite2Τα ΙΤΕ καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του ορατού τμήματος του αυτιού. Ο μηχανισμός βρίσκεται εντός μίας ενιαίας συσκευής. Δεν έχουν εξωτερικά καλώδια ή λαστιχάκια. Τα ακουστικά ΙΤΕ μπορεί να χρησιμοποιηθούν από άτομα που πάσχουν από ήπια ως μετρίως-σοβαρή απώλεια ακοής.

cros1

cros2Τα CROS / BI-CROS ακουστικά βαρηκοΐας χρησιμοποιούνται από άτομα που έχουν φυσιολογική ακοή στο ένα αυτί και πολύ λίγη ή καθόλου ακοή στο άλλο αυτί. Το ακουστικό βαρηκοΐας φοριέται στη υγιή πλευρά και επικοινωνεί με ένα επιπλέον διακριτικό μικρόφωνο στη πλευρά που παρουσιάζεται η σοβαρή απώλεια ακοής. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνεται ο ήχος από την υγιή πλευρά και μεταδίδεται ασύρματα στην άλλη πλευρά η οποία είναι σχεδόν νεκρή βοηθώντας το άτομο να εντοπίσει εύκολα από πού προέρχεται ο ήχος, να βοηθήσουν στην καθαρότητα της ομιλίας στην ησυχία αλλά κυρίως στο θόρυβο.