Παιδοακουολογικό Κέντρο

A Few Words Παιδιατρικό Ακουολογικό Κέντρο

Στο Πρότυπο Παιδοακουολογικό Κέντρο Ευθυμιάδης προσφέρονται σύγχρονες και εξειδικευμένες κλινικές υπηρεσίες παρέχοντας πλήρη διαγνωστική αξιολόγηση για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Οι υπηρεσίες μας παρέχουν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και τεχνογνωσία για την εξέταση των παιδιών από 0 – 16 ετών κατά τη διάρκεια του ύπνου ή του παιχνιδιού σύμφωνα με τη χρονολογική περίοδο και τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού. Οι γονείς μπορούν άμεσα να επικοινωνήσουν μαζί μας για τις εξετάσεις των παιδιών τους.

Ακοή Παιδιών

Η ακοή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας που εξελίσσεται περίπου στην ηλικία των 2-3 ετών. Ο στόχος είναι η πρώιμη παρέμβαση σε περίπτωση διάγνωσης απώλειας ακοής ενός παιδιού, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει κανονικές δεξιότητες ομιλίας και γλώσσας και να έχει ίσες ευκαιρίες στο σχολείο, στην κοινωνική ανέλιξη αλλά και αργότερα στη ζωή.
Η πρώιμη διάγνωση της απώλειας ακοής είναι κρίσιμη, και η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι άμεση με επίκεντρο το παιδί αλλά και την οικογένειά του, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις, τις αξίες, τις πεποιθήσεις, τον πολιτισμό και τη γλωσσική τους προέλευση.

Οι εξετάσεις ακοής πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν με φυσικό τρόπο με τη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, με παιδιατρικές ικανότητες και με την επιτρεπτή εμπειρία. H Αναισθησία και τα ηρεμιστικά αποφεύγονται αυστηρά, για τον λόγο ότι μπορεί να θέσουν την υγεία του παιδιού σε κίνδυνο. Αν ένα παιδί δεν συνεργάζεται στο ακουολογικό κέντρο, τότε συστήνεται κατ’ οίκον επίσκεψη και ο έλεγχος γίνεται κατά τη διάρκεια του φυσικού ύπνου στο δικό και άνετο περιβάλλον του παιδιού, οπου βεβαιως αυτο ειναι εφικτο.

Προσφέρουμε διαγνωστικές ακουολογικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης και της αντιμετώπισης ακοής σε βρέφη, παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι αξιολογήσεις είναι ασφαλής και ανώδυνες και βασίζονται σε εθνικά αναγνωρισμένα εκσυγχρονισμένα πρότυπα. Προσφέρουμε επίσης ανίχνευση ακοής για νεογέννητα με βάση τα βρετανικά πρωτόκολλα (http://hearing.screening.nhs.uk/standardsandprotocols).

0-12 μηνών: Ωτoακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ) = Ο ανιχνευτής έχει ένα μικρό μαλακό άκρο. Αυτό το άκρο τοποθετείται μέσα στο αυτί και μέσα σε δευτερόλεπτα λαμβάνει μια εκπομπή από το αυτί που καταγράφεται στον υπολογιστή. Τα αποτελέσματα είναι: είτε καθαρή ανταπόκριση ακοής ή μη καθαρή ανταπόκριση ακοής. Στη δεύτερη περίπτωση διάφοροι μπορεί να είναι οι λόγοι, π.χ. υγρό ή κερί στο αυτί. Τότε η εξέταση επαναλαμβάνεται όταν το αυτί είναι καθαρό. Αν δεν υπάρχει καθαρή ανταπόκριση με καθαρό και υγιές αυτί, αν το μωρό είναι υψηλού κινδύνου για απώλεια ακοής (π.χ. οικογενειακό ιστορικό βαρηκοΐας εκ γενετής κτλ) τότε προχωρούμε σε εξέταση με «Ακουστικά Ερεθίσματα Εγκεφαλικού Στελέχους» (ABR), ή «Corticals» (MLR, LLR, Corticals).

Ποια είναι τα διάφορα τέστ που χρησιμοποιούνται σε κάθε ηλικία;
«Ακουστικά Ερεθίσματα Εγκεφαλικού Στελέχους (ABR), ή Corticals »(MLR, LLR, Corticals). Το ABR διεξάγεται σε διαφορετικές συχνότητες (π.χ. 1kHz, 2kHz, και 4 kHz), έτσι ώστε να μετριούνται όλοι οι ήχοι της ομιλία. Οι κύριοι λόγοι που είναι απαραίτητο να ελέγχονται οι περισσότερες συχνότητες είναι: (1) σαφή αναπαράσταση της ακουστικής ικανότητας, (2) προσδιορισμός του ski-sloping hearing loss, (δηλαδή τα χαμηλά πεδία και ψηλά πεδία, για παράδειγμα η περίπτωση της ωτο-τοξικότητας από αντιβιοτικά κ.λ.π.), και (3) η ορθή τοποθέτηση ακουστικού βαρηκοΐας σε περίπτωση που εμφανίζεται μια μόνιμη απώλεια ακοής.

8-36 μηνών: «Ακουομετρία Οπτικής Ενίσχυσης» (VRA) = Όταν το παιδί ανταποκρίνεται στους ήχους στρέφεται σε ένα παιχνίδι που αναβοσβήνει ως ανταμοιβή. Τα διαφορετικά πεδία και πάλι χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν την πλήρη εικόνα της ακοής του παιδιού.

από 2,5 χρονών μεχρι 4 χρονων: «Παιχνιδο-ακουομετρία» (Performance Test) = Το παιδί εκτελεί μια εργασία κατά την παρουσίαση των ήχων. Και πάλι διαφορετικές συχνότητες ή ήχοι χρησιμοποιούνται για να συμπληρωθεί η πλήρης εικόνα της απώλειας ακοής του παιδιού.

«Τεστ διάκρισης της ομιλίας» (Speech discrimination). = Το τεστ αυτό δεν αντικαθιστά οποιαδήποτε εξέταση από το λογοθεραπευτή, αλλά στοχεύει στο να βοηθήσει στις συναντήσεις του λογοθεραπευτή με το παιδί. Στοχεύει, επίσης στο να αποδειχθεί στους γονείς ότι το παιδί μπορεί ή δεν μπορεί να ανιχνεύσει την ομιλία σε χαμηλό επίπεδα συνομιλίας.

«Τυμπανομετρία» = Η δοκιμή αυτή ελέγχει εάν υπάρχει υγρό πίσω από το τύμπανο του αυτιού που μπορεί να μαζευτεί λόγω συμφόρησης από κρυολόγημα. Τα υγρά μπορεί να επηρεάσουν την ακοή του παιδιού προσωρινά μέχρι να ‘στεγνώσουν’. Στην ανίχνευση υγρού, δίνονται στους γονείς διαφορετικές και εναλλακτικές λύσεις ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του υγρού στο αυτί, όπως (1) παρακολούθηση, ή με την ελπίδα ότι το υγρό θα φύγει από μόνο του, ή (2) πιθανότητα χρήσης ‘σωληνακίου’ για να αφαιρεθεί το υγρό, αν αυτό υπάρχει για πολύ καιρό.

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να ακούσει καλά μπορείτε απλά να μας επισκεφτείτε για ένα τεστ ακοής για να βεβαιωθείτε ότι είτε:
1. το παιδί σας έχει φυσιολογική ακοή, ή
2. το παιδί σας έχει προσωρινή απώλεια ακοής που πρέπει να παρακολουθείται και να αντιμετωπιστεί με τακτικές επικοινωνίας, ή
3. το παιδί σας μπορεί να έχει μόνιμη απώλεια ακοής που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βοηθήματα κλπ.

Η απώλεια ακοής μπορεί να περιγράφεται ανάλογα με τη σοβαρότητα, ως εξής:
Ήπια απώλεια ακοής: Απώλεια ακοής από 20 έως 40 ντεσιμπέλ.
Μέτρια απώλεια ακοής: Απώλεια ακοής από 40 έως 75 ντεσιμπέλ.
Σοβαρή απώλεια ακοής: Απώλεια ακοής από 75 έως 95 ντεσιμπέλ.
Βαθιά απώλεια ακοής ή κώφωση: Απώλεια ακοής άνω των 95 ντεσιμπέλ.

Η απώλεια ακοής μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως βαθιά. Υπάρχουν τέσσερις ταξινομήσεις στις οποίες εμπίπτουν όλες οι βαρηκοΐες. Οι τέσσερις τύποι απώλειας ακοής είναι:
- Νευροαισθητήρια: αφορά τον κοχλιακό και/ή το νεύρο
- Αγώγιμοτητας: περιλαμβάνει το μέσο αυτί (τρία μικρά οστά) ή/και το τύμπανο, την ευσταχιανή σάλπιγγα
- Μικτή: νευροαισθητήρια και αγωγιμότητας
- Κεντρική: Διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας όπως για παράδειγμα ακουστική αποσυγχρόνιση

Σε περίπτωση μόνιμης απώλειας της ακοής προσφέρουμε ακουολογική και οικογενειακή συμβουλευτική υποστήριξη. Δίνονται στους γονείς οι θεραπευτικές επιλογές και συζητείται η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης για την γλωσσική ανάπτυξη και εξέλιξη κανονικής ομιλίας του παιδιού. Μόνο αν υπάρχει ανάγκη θα συζητήσουμε παιδιατρικές επιλογές ακουστικών βαρηκοΐας, κοχλιακών εμφυτευμάτων ή / και βοηθητικών ακουστικών συσκευών, όπως τα συστήματα FM για καλύτερη απόδοση στο σχολείο. Τα ακουστικά βαρηκοΐας, τοποθετούνται μόνο όταν χρειάζεται και όταν η οικογένεια είναι έτοιμη, ειδικά όταν ένα παιδί έχει ιατρικά ή άλλα προβλήματα τα οποία έχουν προτεραιότητα.

Παιδιατρικά Ακουστικά Βοηθήματα
• Τα ακουστικά μπορούν να φορεθούν από παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών, και μπορεί να βοηθήσουν τα μωρά με απώλεια ακοής να κατανοήσουν καλύτερα τους ήχους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες ομιλίας σε μικρή ηλικία.
• Υπάρχουν πολλά στυλ ακουστικών βοηθημάτων που μπορούν να βοηθήσουν σε πολλούς τύπους απώλειας ακοής, με τα μικρά παιδιά συνήθως να φορούν ακουστικά στo πίσω μέρος του αυτιού, καθώς είναι πιο κατάλληλα για τα αναπτυσσόμενα αυτιά.
Κοχλιακά Εμφυτεύματα
• Τα κοχλιακά εμφυτεύματα μπορεί να βοηθήσουν πολλά παιδιά με σοβαρή έως πολύ σοβαρή απώλεια ακοής, στέλνοντας τα σήματα ήχου απευθείας στο ακουστικό νεύρο, σε αντίθεση με τα ακουστικά βοηθήματα.

Άλλες Βοηθητικές Συσκευές
• Εκτός από τα ακουστικά βοηθήματα, υπάρχουν και άλλες βοηθητικές συσκευές όπως τα συστήματα FM, η υποτιτλιογράφηση, τα γραπτά μηνύματα, οι ενισχυτές τηλεφώνου και άλλα, που είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τα άτομα με απώλεια ακοής.

Οι κοινές αιτίες απώλειας ακοής στα παιδιά περιλαμβάνουν γενετικούς παράγοντες, λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του τοκετού, επιπλοκές στη γέννα, έκθεση σε ωτοτοξικά φάρμακα, υπερβολικός θόρυβος και ακατάλληλη διατροφή.

Explore Them All! Παιδιατρικά Ακουστικά Βαρηκοϊας

Oticon

Τα παιδιά είναι περιπετειώδη. Πάντα αναζητούν νέες εμπειρίες. Εμπειρίες γεμάτες ήχους, συνομιλίες, αλληλεπιδράσεις – στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών. Σχεδιασμένο ειδικά για τα παιδιά, το Oticon Play PX, είναι το πρώτο παιδιατρικό ακουστικό βοήθημα στον κόσμο με ενσωματωμένο Δικτυακό Νευρωνικό Δίκτυο (DNN) που μαθαίνει με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά – μέσω εμπειριών. Το Play PX χρησιμοποιεί τεχνολογία που αλλάζει τη ζωή των παιδιών διασφαλίζοντας ότι παιδιά με απώλεια ακοής έχουν πρόσβαση σε σημαντικούς ήχους στο περιβάλλον τους για να τα βοηθήσει να απελευθερώσουν τη μαγεία της παιδικής ηλικίας.

Περισσότερα

Phonak

Μια λύση ακοής που ικανοποιεί τις ανάγκες του παιδιού σας

Το Phonak Sky Lumity παρέχει στα παιδιά μια λύση ακοής για κάθε βήμα τους. Με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας Phonak SmartSpeech™, το Sky δίνει προτεραιότητα στην κατανόηση της ομιλίας. Νιώστε βέβαιοι ότι το παιδί σας έχει το βοήθημα ακοής που του επιτρέπει να ευδοκιμήσει και να επιτύχει το πλήρες δυναμικό του.

  • Δίνει προτεραιότητα στην κατανόηση της ομιλίας σε ησυχία, σε θόρυβο, σε απόσταση και κατά τη μετακίνηση
  • Καθολική συνδεσιμότητα με Bluetooth®
  • Συμβατότητα με μικρόφωνα Roger™
  • Ανθεκτικό στο νερό και στη σκόνη
Περισσότερα

We’d Love To Hear From You! Επικοινωνήστε μαζί μας

Scroll to Top