Ίλιγγος – Ζαλάδα – Λαβύρινθος – Ισορροπία
Τα Ακουολογικά Κέντρα Ευθυμιάδης προσφέρουν εξειδικευμένες αξιολογήσεις και αντιμετώπιση παθήσεων του Λαβυρίνθου, Ιλίγγου, Ισορροπίας και Αστάθειας σε ένα πλήρως εξοπλισμένο και φιλικό περιβάλλον.
Δεχόμαστε ασθενείς από Ωτορινολαρυγγολόγους, Νευρολόγους, Παθολόγους, και άλλους ειδικούς. Επίσης και από το ίδιο το άτομο αν έχει κάνει πρόσφατο ιατρικό έλεγχο.
Μοντέρνες μέθοδοι έλεγχου Ισορροπίας
Η διαγνωστική αξιολόγηση περιλαμβάνει
- Βίντεο-Νυσταγμογραφία (VNG) η οποία είναι η εξελιγμένη μέθοδος της Ηλεκτρονυσταγμογραφίας (ENG) με υψηλή ακρίβεια.
- Διακλυσμό Λαβυρίνθων (calorics).
- Κλινικό Τεστ Οργανικής Ισορροπίας (CTSIB).
- Dix-Hall Pike για ανίχνευση Καλοήθη Παροξυσμικού Ίλιγγου Θέσεως (BPPV).
- Τεστ Οριζόντιων Καναλιών και Τεστ Θέσεως (Horizontal and Positional testing).

Διάγνωση και Αντιμετώπιση
Μετά την διεξαγωγή των εξετάσεων, αναλύουμε και ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα μαζί με το ολοκληρωμένο ιστορικό του ασθενούς.
- Αν τα αποτελέσματα δείξουν φυσιολογικό σύστημα ισορροπίας και τα συμπτώματα δεν σχετίζονται με το αυτί, τότε ο ασθενής παραπέμπεται στο γιατρό του (π.χ. νευρολόγο, παθολόγο, ΩΡΛ).
- Αν τα αποτελέσματα δείξουν μη φυσιολογική λειτουργία λαβύρινθων τότε τα εξηγούμε στον ασθενή και συστήνουμε αντιμετώπιση μαζί με το γιατρό του.
Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για προβλήματα λαβύρινθου είναι μέσω ενός «Εξατομικευμένου Προγράμματος Αποκατάστασης Ισορροπίας» (‘Individualised Rehabilitation Programme’). To πρόγραμμα αποτελείται από συγκεκριμένες ασκήσεις κεφαλιού, σώματος, και ματιών, στοχεύοντας να μηδενίσει τα συμπτώματα του ασθενούς με την ενδυνάμωση του συστήματος ισορροπίας και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση στην κίνηση. Μετά από 4-5 βδομάδες εφαρμογής του προγράμματος παρακολουθούμε τον ασθενή και μετρούμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Η ανάγκη για αυτό το πρόγραμμα συχνά συζητείται με τον γιατρό του ασθενούς, ο οποίος βάση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών αξιολογήσεων ίσως καταστεί αναγκαίο να χορηγήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία μαζί με τις ασκήσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις συστήνεται επίσης η μείωση του αλατιού, καφέ, τσιγάρου και αλκοόλ η οποία μπορεί να βελτίωσει σημαντικά τα συμπτώματα του ασθενούς.

Τι μπορεί να προκαλέσει Ίλιγγο, Ζαλάδα ή διαταραχή Ισορροπίας
50% των περιστατικών προκαλούνται από τη μη φυσιολογική λειτουργία των λαβυρίνθων στο εσωτερικό αυτί. Η ‘ανισορροπία’ ή ασυμμετρία αυτή μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο, ζαλάδα, αποσυντονισμό, αίσθηση κίνησης ή στριφογυρίσματος.
Ένα υγιές και φυσιολογικό σύστημα ισορροπίας, μαζεύει και παρέχει όλες τις πληροφορίες στον εγκέφαλο από τους –
1) Λαβύρινθους στα αυτιά μας (δεξί και αριστερό).
2) Τα μάτια μας.
3) Τα πόδια (αρθρώσεις, κλειδώσεις, μύες).
Όταν αυτά τα 3 συμφωνούν μεταξύ τους τότε μπορούμε να γυρίσουμε το κεφάλι ή το σώμα μας με φυσιολογικές κινήσεις που δεν ζαλίζουν. Όταν όμως υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των 3 αυτών πηγών πληροφορίας τότε ζαλιζόμαστε σε συγκεκριμένες κινήσεις.
Πόσο συχνά είναι τα προβλήματα ισορροπίας
Οι διαταραχές ισορροπίας, όπως Ζαλάδα, Ίλιγγος, Αστάθεια είναι συχνά φαινόμενα και φτάνουν στα 5-10% σε όλες τις ηλικίες. Από την ηλικία των 40 χρόνων και μετά η πιθανότητα να εμφανιστούν ανεβαίνει στα 40%. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ελαφριά αστάθεια μέχρι πολύ σοβαρό Ίλιγγο. Η αστάθεια στην 3η ηλικία είναι επίσης πολύ συχνό φαινόμενο.
Δεν είναι όλα τα προβλήματα ισορροπίας τα ίδια!
Λαβυρινθίτιδα, Νευρίτιδα, Μeniere’s, Ημικρανία Λαβυρίνθων, Ορθοστατική Υποπίεση, Παροξυσμικός Ίλιγγος Θέσεως είναι συχνές ιατρικές διαγνώσεις. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά συμπτώματα και αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Γι’αυτό ένα καλό ιστορικό και σωστές κλινικές αξιολογήσεις (π.χ. Βίντεο-Νυσταγμογραφία, Διακλυσμός Λαβυρίνθων (calorics), CTSIB, Dix-Hall Pike) είναι απαραίτητες για να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία που ταιριάζει στα συμπτώματα του καθενός ασθενή. Η πλειονότητα των ατόμων με διαταραχή ισορροπίας (δηλαδή το 20%) υποφέρει από «Καλοήθη Παροξυσμικό Ίλιγγο Θέσεως» (BVVP), το οποίο μπορεί εύκολα να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγα λεπτά!
