77.77.73.37

Τι είναι οι εμβοές (βουητό);

Οι εμβοές είναι μια ενοχλητική και οδυνηρή κατάσταση που επηρεάζει πάρα πολλούς ανθρώπους (περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο). Οι άνθρωποι που υποφέρουν από εμβοές ακούν θορύβους που μπορεί να είναι ψηλής συχνότητας σφύριγμα ή κουδούνισμα ή βουητό ή άλλους συριστικούς ήχους. Οι θόρυβοι αυτοί μπορεί να συμβαίνουν διότι τα τριχοειδή κύτταρα που βρίσκονται μέσα στον κοχλία και τα οποία στέλλουν τα ηχητικά μηνύματα στον εγκέφαλο, έχουν πάθει κάποια βλάβη, με αποτέλεσμα να στέλλουν μπερδεμένα μηνύματα τα οποία ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ερμηνεύσει.

ear-anatomy

Πώς προκαλούνται οι εμβοές;

Οι κύριοι γνωστοί παράγοντες που προκαλούν τις εμβοές ή επιδεινώνουν την κατάσταση είναι: 1) έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους, 2) λήψη κάποιων φαρμάκων που προκαλούν βλάβη στο ακουστικό σύστημα, 3) σοβαρές λοιμώξεις του αυτιού (μολύνσεις), 4) τραύματα στο κεφάλι και 5) άγχος. Για να βοηθήσουμε άτομα που υποφέρουν με εμβοές να μειώσουν τη σοβαρότητα των εμβοών, είναι να βοηθήσουμε το άτομο να αποδεχθεί την παρουσία του προβλήματος και να δώσουμε τρόπους  να τους αγνοήσει.. Επίσης συστήνεται να αποφεύγει όσο περισσότερο την έκθεση σε δυνατούς ήχους / θορύβους και να ασκείται καθημερινά.

tinnitus1   Ποιος επηρεάζεται; 

Δυστυχώς πολύς κόσμος υποφέρει με εμβοές. Αν υποβάλουμε αυτή την ερώτηση σε γκάλοπ έξω στο κοινό, θα δούμε ότι 90% των ανθρώπων που θα ρωτούσαμε, θα έλεγαν ότι είχαν εμπειρία από εμβοές, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Το άλλο 10% των ατόμων θα έλεγαν ότι έχουν μόνιμες εμβοές και σφυρίγματα.

Πως αντιμετωπίζουμε τις εμβοές;

1.    Το στρες, μπορεί να προκαλέσει ένα φαύλο κύκλο, όπου η ένταση στους μύες & στο σώμα ολόκληρο μαζί με το άγχος που πηγάζει από το στρες, μπορούν να κάνουν τις εμβοές χειρότερες.
2.    Υπάρχουν αρκετοί τρόποι ανακούφισης ή απαλλαγής από τις εμβοές. Αυτό εξαρτάται βέβαια από τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις επιπτώσεις πάνω στον πάσχοντα.tinnitus2
3.    Κάνοντας κάτι χαλαρωτικό όπως για παράδειγμα ακούγοντας ελαφριά μουσική ή κοιτάζοντας ένα ήρεμο τοπίο, βοηθά να σπάσει ο φαύλος κύκλος των εμβοών και να αντικατασταθεί με ένα κύκλο βελτίωσης, όπου έρχεται σταδιακά η ηρεμία, η χαλαρότητα και η ικανότητα να αντέξει κάποιος τις εμβοές.
4.    Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και το τσιγάρο πρέπει να αποσύρονται από τη διατροφή. Επίσης καλό θα είναι να μειώνεται το αλάτι!
5.    Ο ακουολόγος μπορεί να σας εισηγηθεί ασκήσεις χαλάρωσης, έτσι ώστε να σε καταστήσουμε ικανό να ελέγχονται οι μύες και η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.
6.    Πολλές φορές οι εμβοές συνοδεύονται από ακουστική απώλεια. Περισσότεροι από το 85% που υποφέρουν από εμβοές, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επιτυχώς βελτιώνοντας την ακοή τους με αθέατα, ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας. Τα ακουστικά αυτά μπορούν να ελαττώσουν, να ελαχιστοποιήσουν ή και να εξαφανίσουν τις εμβοές μεγιστοποιώντας την καθαρότητα ομιλίας και τους εξωτερικούς, περιβαλλοντικούς ήχους.

tinnitus3